Kasvatus

Suomessa kissankasvatus on pienimuotoista harrastustoimintaa, jolla ei todellakaan rikastu - päinvastoin! Kasvatuksella tavoitellaan laatua; kasvatuksen tulisi palvella koko rotua ja jatkojalostusta, eikä vain lisätä kissojen määrää. Saman yhdistelmän toistaminen vuodesta toiseen ei ole kasvatusta! Tavoitteena on kasvattaa terveitä, vahvatyyppisiä ja hyväluonteisia rotunsa edustajia. Rodun monimuotoisuudesta ja geenipoolista huolehtiminen kuuluu jokaiselle kasvattajalle!

Suomen Kissaliiton kasvattajilla tulee olla kasvattakurssi käytynä, rekisteröity kasvattajanimi, voimassa oleva kasvattajasopimus sekä heidän tulee sitoutua noudattamaan Suomen Kissaliiton ja kattojärjestö FIFén sääntöjä. Kollinomistajalla tulee olla voimassa oleva siitosuroksen sopimus. Lisäksi kasvattajan ja kollinomistajan tulee myös tuntea eläinsuojelusäädökset ja noudattaa hyvää kissanpitotapaa. Kissanpentujen kasvattaminen vaatii tietoa, taitoa, runsaasti aikaa ja tunnollisuutta.

Nevakasvatuksen erityispiirteitä

Neva on Suomessa vielä uusi rotu, ja kasvatus pienimuotoista. Myös rotukissamaailmassa rotu on "tuore", näin ollen terveystilanne on hyvä. Sen säilyttämiseksi yhdistys suositteleekin testaamaan kasvatuskissat säännöllisesti terveiksi kissoille yleisimmistä sairauksista: FeLV, FIV, sekä HCM ja PKD. Geenitestejä nevoille ei vielä ole olemassa, joten sydän- ja munuaistutkimukset tehdään ultraamalla. Myös veriryhmä on syytä kasvatuskissoilta testata, sillä jonkin verran esiintyy B-veriryhmää, eikä kantajuustesti tietojemme mukaan ole täysin luotettava nevalle. 

Suurimpana haasteena kasvatuksessa on nevojen geenipoolin säilyttäminen laajana ja monipuolisena. Siitä huolehtiminen kuuluu ihan jokaiselle rodun kasvattajalle! Pyrimmekin lisäämään yhteistyötä ja avoimuutta kasvattajien kesken, niin Suomessa kuin toivottavasti myös kansainvälisesti. Myös ns. värijalostus on nevoilla uhkana, kun tuomarit vaativat nevoilta mm. tummemmansinisiä silmiä kuten monilla muilla - paljon pitempään jalostetuilla - naamioroduilla jo on. 

P1040603.JPG
Älä tue paperittomien pentujen tehtailua!

Rotukissalla on aina rekisterikirja, josta ilmenee polveutuminen - ilman papereita ei voi tietää mitä kissan taustalla on, vaikka myyjä väittäisi mitä.

 

Rotukissan rekisterikirja maksaa Suomen Kissaliitossa vuonna 2020 vain 30 euroa, joten hinnan vuoksi kukaan kasvattaja ei jätä pentujaan rekisteröimättä.  Valitettavan usein taustalla on voiton tavoittelu, jolloin vanhemmille ei tehdä tarpeellisia ja joissakin roduissa pakollisia terveystestejä; tällöin voivat unohtua myös rokotukset, mahdollisesti tarvittavat loishäädöt, puhumattakaan emon hyvästä hoidosta sekä ruokinnasta.

Kaikki tämä vaikuttaa myös pentujen terveyteen!  

Lue tästä lisää, miksi rotukissa maksaa. >>