Näyttelyt

Kissanäyttelyt on mukava harrastus, jossa kohtaa runsaasti samanhenkisiä ihmisiä ja kauniita kissoja. ​Nevojakin alkaa pikkuhiljaa nähdä näyttelyissä, niin että osallistujina voi olla jopa lähemmäs 10 nevaa, aiemman 1-2 sijaan. Näyttelyt on mukava harrastus, kokeilemisen arvoista vaikka kissan olisi hankkinutkin "vain" lemmikiksi! Osa kasvattajista ei toivo, että lemmikkitason kissoja tuotaisiin näyttelyyn, joten neuvottelethan ennen ilmoittautumista kissasi kasvattajan kanssa onko kissalla esim. sertin eväävä virhe. 

Näyttelyyn valmistautuminen ja näyttelyn kulku

Kissanäyttely on kauneuskilpailu, joten näyttelykissan on oltava ehdottomasti terve ja hyväkuntoinen. Rokotusten tulee olla sääntöjen mukaisesti ajantasalla. Kissasi kasvattaja neuvoo, miten kissa tulisi pestä ja valmistella näyttelyä varten, mutta myös yhdistyksen hallitukselta ja kasvattajajäseniltä voi kysyä apua. 

Näyttelyyn ilmoittaudutaan pääsääntöisesti Kissaliiton oman järjestelmän Omakissan kautta, mutta mikäli se ei onnistu, täytetään Kissaliiton sivuilta löytyvä kotimaan ilmoittautumislomake johon liitetään mukaan kuitti näyttelymaksun suorittamisesta. Kissan kaikkien omistajien tulee olla rotukissayhdistyksen jäseniä, jotta kissan voi tuoda näyttelyyn! Ilmoittautuminen on avoinna useimmiten aikavälillä 1-2 kk ennen näyttelyn ajankohtaa. 

Noin 1-2 viikkoa ennen näyttelypäivää saapuu vahvistuskirje, joko sähköpostitse tai postitse. Tarkista siitä että kissasi tiedot ovat oikein: näyttelyluokka, väri, sukupuoli, syntymäaika jne. Liitteenä on usein infokirje, joka kannattaa lukea huolella. Siitä selviää esimerkiksi, onko häkkipaikat etukäteen jaettu ja numeroitu, onko kyseessä tavallinen vai euronäyttely ja muita tärkeitä yksityiskohtia. Myös tuomari, joka arvostelee kissasi, selviää vahvistuskirjeestä. Mikäli kissasi luokka tai joku tiedoista on väärin, näyttelysihteerille lähetetään asiasta sähköpostia ja pyydetään korjaamaan tiedot oikein. 

Näyttelyaamuun mennessä mukaan on pakattu kissan rekisterikirja tai passi tms josta löytyvät tarvittavat rokotusmerkinnät. Vahvistuskirje, mikäli se tarvitsee tulostaa mukaan. Verhot ja kattopala tai oma kevythäkki, häkinalusta, desinfiointiainetta ja talouspaperia, mahdollisesti kissan lempipesä/peti, matkavessa + hiekkaa, vesikuppi, tuttua kuivamuonaa +kuppi, muutamia leluja ja turkinhoitovälineet (puolipitkäkarvaisella kampa, karsta, sähköisyydenpoistaja, talkki, varmuuden vuoksi puhdistuspyyhkeitä tms.). Mukaan voi ottaa myös kissan lempinameja, kuumaan aikaan häkkituuletin ja esim. kylmäkalleja. Itselle kannattaa ottaa myös retkituoli - päivä on pitkä! - ja jotain eväitä. Useimmiten näyttelypaikalla on vähintään pieni kahvio, josta saa kevyttä purtavaa ja juotavaa. Näyttelyaamuna boksiin laitetaan sitten puhdas, hyvin valmisteltu kissa jolta on myös kynnet lyhennetty huolellisesti. 

Näyttelyaamu alkaa eläinlääkärin tarkastuksella, jossa pyritään varmistumaan, ettei sairaita kissoja päädy näyttelytiloihin tartuttamaan muita kissoja. Assistentit opastavat jonotuksessa, ole kärsivällinen ja pidä kissan rokotusmerkinnät sisältävät paperit hyvin käsillä. Viimeistään omaa kissa edeltävän kissan mennessä pöydälle, ota paperit valmiiksi esille, jotta tarkastus pääsee etenemään sujuvasti. Eläinlääkäri katsoo kissan korvat, silmät, suun, tarkistaa imusolmukkeet ja kurkistaa hännän alle. Usein ilmoittatuminen tapahtuu tarkastuksen yhteydessä tai välittömästi sen jälkeen erillisessä ilmoittautumispöydässä. Mikäli kissasi on molemmat päivät, muista ilmoittaa siitä, niin et joudu sunnuntaiaamuna uudelleen tarkastukseen. 

Sitten etsimään omaa paikkaa, valmiiksi numeroitu on helpoin ja häkkikartta löytyy yleensä heti ilmoittautumisen läheisyydestä. Tai sitten voit valita ensimmäisen vapaan paikan oman rotusi alueelta. Desinfioi ja sisusta häkki, päästä kissa boksista tutustumaan ja asettumaan siihen. Muista myös laittaa häkkiin kissasi luettelonumero; se pitää olla kissan mukana koko näyttelypäivän ajan, esittäjällä kun kissa viedään arvosteluun ja vertailuun. Tässä välissä kannattaa etsiä oman tuomarin pöytä, mikäli pöytään tai sen viereen on jo kiinnitetty arvostelujärjestys, tarkistaa missä vaiheessa kissasi vuoro on. Näytteilleasettajan vastuulla on tuoda kissa ajoissa arvosteluun, joten arvostelun etenemistä on syytä seurata. Mikäli olet epävarma, tuomarin assistentti ja muut kokeneemmat näyttelykonkarit auttavat mielellään! Kissa kannattaa tuoda tuomaripöydän läheisyyteen kun on pari kissaa välissä; näin ei tule turhaan kiire. Siinä vaiheessa kissasi on jo häkin luona valmiiksi kammattu, korkeintaan enää viimeinen silaus karstalla juuri ennen tuomarinpöydälle menoa. Tuomari tekee ensin kissastasi laatuarvostelun rodun standardiin verraten. Mikäli saman rodun ja väriryhmän kissoja on vähintään kolme, verrataan kissoja keskenään ja valitaan Värin Paras (engl. Best In Variety). Jos kissa on riittävän hyvä, tuomari voi pyytää sen palaamaan myös Tuomarin Parhaan vertailuun. Siinä tuomari valitsee parhaat kissansa, erikseen aikuiset urokset, aikuiset naaraat, kastraattiurokset, kastraattinaaraat, nuoret ja pennut. Tuomarin Parhaiden valinta tehdään, kun tuomari on saanut arvosteltua hänellä olleet kyseisen kategorian kissat. Tuomareiden Parhaat kissat kilpailevat sitten keskenään Kategorian Parhaan voitosta, joskus myös sen voittajat vielä Best Of Best voitosta. Kategorian Parhaat valitaan päivän viimeiseksi järjestettävässä panelissa, jossa assistentit esittävät kissat tuomareille. 

Kun kissasi on käynyt läpi laatu- ja vertailuarvostelut, muista hakea arvosteluseteli - niitä ei yleensä postiteta jälkikäteen. Setelin avulla saat ruusukkeen ja mahdolliset muut palkinnot, joissain näyttelyissä ruusukkeet ovat maksullisia. Näyttelypaikalta voi poistua vasta kun kuulutuksilla siihen annetaan lupa; yleisö maksaa sisäänpääsyn nähdäkseen monenlaisia rotukissoja paikalla. Jätäthän häkkipaikkasi aina siistiksi lähtiessäsi, kaikki roskat roskiin, vesikupin tyhjennys häkkirivistöjen päädyissä olevin ämpäreihin (EI roskiin!) jne. Helpotat osaltasi näyttelyä purkavien ihmisten työtä! 

Lisätietoa Suomen Kissaliiton sivuilta: 

http://www.kissaliitto.fi/nayttelyt/kissanayttely

Nevoja näyttelyssä!

Seuraavissa Suomen Kissaliiton alaisissa näyttelyissä saattaa tavata

neva masquerade kissoja: ​

  • PIROK, Ylöjärvi 26.5.

  • ERY-SYD, Helsinki 8.-9.6.

  • ISROK, Kuopio 15.-16.6.

  • POROK, Kempele 6.-7.7.

  • SUROK, Hämeenlinna 20.-21.7.

  • SATAKISSA, Rauma 10.-11.8.