Rodusta

Neva masquerade - naamioväritteinen siperiankissa 

Nevan historia on yhteneväinen sisarrotu siperiankissan historian kanssa. Tämä pörröturkkinen kissa on ollut Venäjällä läsnä "aina"; kodeissa, kaduilla, kissa on mainittu usein venäläisissä saduissa ja lasten kirjoissa. Siperiankissa on mainittu myös Harrison Wierin kirjoittamassa kirjassa "Our Cats and All About Them", kirja on julkaistu vuonna 1889. 

Siperiankissan järjestelmällisemmän jalostustyön katsotaan alkaneen vasta 1980-luvulla. Rodun kantakissoiksi haalittiin Moskovan ja Pietarin kaduilta sekä ympäri Venäjää maaseudulta vahvimmat ja upeimmat yksilöt. Venäjän ankarien talvien seurauksena kehittyi kestävä, valpas, vahva ja massiivinen, paksuturkkinen kissarotu - venäläisten suuri ylpeys, ikioma vastine maine coonille ja norjalaiselle metsäkissalle. From Russia with love! Rodun standardille oli mallina kaksi kissaa joista tuli myös rotuun kantaisät; siperiankissa Roman ja neva masquerade Mars. Eri kattojärjestöt hyväksyivät siperiankissan eri tahtiin: WCF (World Cat Federation) 1991-1994, TICA (The International Cat Association) 1992-1996 sekä CFA (Cat Fanciers Association) 2000-2006 hyväksyivät siperiankissan sisällyttäen standardiin myös naamiovärit; näissä järjestöissä neva masquerade on naamioväritteinen siperiankissa. FIFé (Fédération Internationale Féline) hyväksyi ainoana kattojärjestönä vain traditionaalisen väriset siperiankissat vuonna 1998, jättäen naamiovärit hyväksymättä. Ne erotettiin sisarrotu neva masqueradeksi, joka hyväksyttiin alustavasti 1.1.2009, lopullisesti vuonna 2010. Siperiankissalla ja nevalla on kaikissa kattojärjestöissä sama standardi, ainoana erona turkin ja silmien väritys.

Suomeen ensimmäiset nevat saatiin, kun kaksi traditionaalisen väristä siperiankissaa osoittautuikin naamiokantajiksi ja pentueeseen syntyi nevapentuja. Tämä tapahtui jo 2000-luvun alkupuolella, jolloin neva ei ollut vielä hyväksytty rotu FIFéssä. Ensimmäiset nevat tuotiin Suomeen Venäjältä vuonna 2009. Tunnetuin neva Suomessa lienee presidentti Tarja Halosen keväällä 2013 lahjaksi saama Meggi.

Luonne 

Nevat ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajaansa; oma ihminen saa nauttia lempeästä sirkutuksesta, kovaäänisestä kehräyksestä sekä suukkosista. Neva voi olla puhelias; mikäli juttelet sille paljon, sen kanssa voi käydä keskusteluja. Neva on kotona läsnä joka paikassa ja helposti tarjoaa myös auttavaa tassua missä tahansa askareessa. Rotu on kuitenkin tietyllä tavalla myös herkkävaistoinen, tietää milloin kannattaa pitää etäisyyttä ja odottaa parempaa hetkeä. Neva on jopa hieman koiramainen rotu ja tulee yleensä hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Lapsia kohtaan neva on lempeän kärsivällinen ja toimii mielellään lapsenvahtina/hoitajana, hälyttäen tarvittaessa aikuisia paikalle. Nämä kissat rakastavat kaikenlaisia leikkejä ja monet noutavat mielellään tavaroita. Pehmeät pallot ja pienet hiiret ovat meidän nevojen mielestä parhaita leluja noutoleikkeihin! Uros on usein rauhallinen ja lempeä nallekarhu, naaras aktiivisempi ja leikkisämpi.

Rakenne 

Nevan rakenne on massiivinen mutta samalla hyvin kompakti, vartalo on lihaksikas ja rintakehä leveä. Jalat ovat vahvaluustoiset, keskimittaiset, takajalat hieman etujalkoja korkeammat, tassut ovat isot ja pyöreät. Varpaiden välissä mahtavat karvatupsut. Häntä on paksu ja tuuhea "pölyhuiska", ylettyen kissaa noin hartioihin asti. Korvat ovat keskikokoiset tai pienehköt, runsaasti karvaa sisällä ja toivottavaa olisi kärjissä pienet tupsut. Silmissä tulisi olla valpas ja hieman villi metsäkissan katse. Huolimatta pyöreän pörröisestä olemuksestaan, on neva hämmästyttävän ketterä ja erittäin nopea, tehden uskomattomia hyppyjä. Neva on keskikokoinen tai iso kissa, sukupuoliero on yleensä selkeä - urokset painavat keskimäärin kuudesta kahdeksaan kiloa, naaraat usein neljästä kuuteen kiloon. Neva on hitaasti kehittyvä rotu, ollen täysikasvuinen jopa vasta 5-vuotiaana.

Väreistä ja turkista 

Nevat syntyvät kokonaan valkoisina, vähitellen väriä alkaa kehittyä pointteihin eli naamaan, korviin, jalkoihin ja häntään. Väri kehittyy lähes koko kissan iän, ja vaihtelua voi olla talvi- ja kesäturkin sävyissä. Pointtien pitäisi olla aina selkeästi tummemmat ja erottuvat, kuitenkin sallivuutta pitäisi olla kuvion näkymisessä ja vartalon tummumisessa huomioonottaen rodun alkukantaisen alkuperän.  

Nevalla hyväksytyt värit ovat ruskea, sininen, punainen, creme ja kilpikonna, sekä näiden hopea- ja golden-muunnokset. Nevoja on yksivärisiä kuviottomia ja kuviollisia tabbyja, valkoisella tai ilman. Valkoisen määrää ei ole nevalla rajattu mitenkään; erotuksena esimerkiksi ragdolliin ja birmaan, neva ei voi olla ns. värivirheellinen. Nevalla on aina siniset silmät.

Nevan turkki on tuuhea, kolmikerroksinen, päälliturkin ollessa vettähylkivä ja hieman karkean tuntuinen. Kesäturkki voi olla reippaasti lyhyempi kuin muhkea talviturkki, usein kesäturkissa kauluria ei juuri ole ja villahousutkin kutistuvat bikineiksi. Huolimatta talviturkin muhkeudesta, on se silti yleensä helppohoitoinen, eikä juuri takkuunnu. Kampaus silloin tällöin riittää pitämään turkin kunnossa; poikkeuksena karvanlähtöaika, jolloin kissaa kannattaa kammata tiheämmin. Näin karvaa ei kulkeudu tolkuttomasti kissan vatsaan sen pestessä itseään. 

Oikealla useimpien nevojen sukutauluista löytyviä kissoja. Kuvien oikeudet ovat kuvien ottajilla! 

Mars NEM a 09 21
Mars NEM a 09 21
WCH Morris NEM n 21
WCH Morris NEM n 21
WCH Whiskas Assolada
WCH Whiskas Assolada
William Sineglaziy Angel NEM n 21
William Sineglaziy Angel NEM n 21
IC Kusya / Kuzia NEM n 21
IC Kusya / Kuzia NEM n 21
GEC Nicols NevskoyeChudo NEM a 03 21
GEC Nicols NevskoyeChudo NEM a 03 21